Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Ukrainska flyktingar erbjuds snabbspår in i svenska samhället – redan har flera fått jobb

Katia Honcharuk, Nina Zinenko och dottern Julia

Katia Honcharuk och Nina Zinenko är inställda på att stanna i Sverige en längre tid. Målet är att så fort som möjligt lära sig svenska och få ett jobb. Ninas dotter Julia går på Insjöns skola i en klass med jämngamla svenska elever.

Allt fler av de ukrainska flyktingar som bor i Leksands kommun räknar med att bli kvar under en längre tid. Sedan oktober erbjuder Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik ett snabbspår in i det svenska samhället och redan har flera av ukrainarna fått jobb.

Det har gått ett år sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina bröt ut den 24 februari 2022. Tidigt beslutade Migrationsverket att Leksands kommun ska kunna erbjuda boende åt 60 ukrainska flyktingar under 2022. Vid årsskiftet var 99 personer registrerade i kommunen, ungefär hälften bor hos vänner och släktingar, övriga har fått hjälp med boende via kommunen.

”Leksand vill vara en inkluderande kommun”

Just nu får ukrainarna hjälp in i det svenska samhället av vuxenutbildningen. Tre eftermiddagar i veckan får flyktingarna undervisning i svenska, med särskilt fokus på de vokabulär som används inom vården, omsorgen, förskolan, hotell- och restaurangbranschen. På lektionerna får de information om hur den svenska arbetsmarknaden fungerar.

– Vi vill vara en inkluderande kommun och skapa förutsättningar för alla att få anställning. Att erbjuda ukrainarna utbildning skapar mervärde inte bara för individerna, utan också för näringslivet och kommunen där det finns stor kompetensbrist inom flera yrken. Utbildningen gynnar också regionen i stort, säger vuxenutbildningens rektor Cecilia Falk.

Stötta hela vägen – ett vinnande koncept

Vuxenutbildningen har sedan tidigare hittat flera vinnande koncept för att hjälpa människor som står långt ifrån arbetsmarknaden att få jobb. En viktig nyckel är att personalen coachar individen hela vägen från klassrummet till fikarummet på arbetsplatsen, med målet att skapa en långsiktigt hållbar arbetssituation.

– Den stora förklaringen till att vi lyckas så bra i Leksand är nog att vi fortsätter att vara med och coacha hela vägen. Vi har individen i centrum, jobbar nära arbetsgivarna och ser alltid möjligheterna före problemen, säger Cecilia Falk.

Personal som ger allt

Sedan en tid har vuxenutbildningen förstärkt sin personal med Olga Smed som själv är ukrainska, men bosatt och etablerad i Sverige sedan länge. Olga coachar de ukrainska flyktingarna och redan har hon lotsat några av dem till jobb via sitt breda kontaktnät inom näringslivet.

– Olga är superduktig, ja all min personal är fantastisk! Jag tror aldrig att jag har jobbat med så kompetent personal! De brinner för det de gör och ser alltid möjligheterna, säger Cecilia Falk.

Inställda på att stanna länge

Det finns många värdefulla kompetenser bland ukrainarna som bor i Leksands kommun. De flesta har höga ambitioner och vill verkligen jobba. Katia Honcharuk och Nina Zinenko som bor i Insjön är båda inställda på att stanna länge i Sverige. De deltar i vuxenutbildningens undervisning och hoppas komma in på den svenska arbetsmarknaden så fort som möjligt. Språket är utmaningen, men det går framåt:

– Jag älskar Sverige, säger Nina och övar vidare på vad chokladbollens ingredienser heter på svenska.

Läraren Björn Malm och eleverna Katia Honcharuk och Olga Pakulina

Läraren Björn Malm har bakat chokladbollar med sina ukrainska elever. Allt sker på svenska och visst kommer mobiltelefonerna till användning emellanåt. Här visar Katia Honcharuk och Olga Pakulina vilka ukrainska städer de har flytt – Vinnytsia nära gränsen till Moldavien och Okhtyrka inte långt från Charkiv.