Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Kommunens kök bjuder på lokalt kött från egna kor

En Highland cattle ko betar i gräset vid Limsjön

En Highland cattle-ko som betar vid Limsjön.

Denna månad serveras lokalt kött från kommunens egna Highland cattle-kor till skolor, förskolor och äldreboenden. På menyn planeras bland annat köttfärsrutor och biffstroganoff.

Leksands kommun har 21 Highland cattle-kor som betar kring Limsjön. Deras uppdrag är att hålla våtmarkerna vid Limsjön öppna som i sin tur hjälper det rika fågellivet. När sedan tiden är kommen för djuren går de vidare till slakt och köttet tas om hand till våra verksamheter inom kommunen.

– Våra fyrbenta kollegor har det viktiga uppdraget att hålla våtmarkerna öppna. Det är hela grundtanken med att Leksands kommun äger kossor från början, att de både betar kring Limsjön och att köttet tas om hand om till kommunens verksamheter, säger Sofia Tornberg, utemiljöchef på Leksandsbostäder AB.

500 kg kött till kommunens skolor och äldreboenden

Det är totalt fyra kor som slaktats vilket genererar ungefär 500 kg kött, varav hälften är färs och resten stekar. Kommunens kök kommer på fredag denna vecka servera köttfärsrutor till våra äldreboenden, förskolebarn och skolelever.

– Som det ser ut nu så blir det även biffstroganoff av stekarna till samtliga skolor och äldreboenden på torsdag nästa vecka. De mer ädla delarna är utdelade till ett par av våra äldreboenden som kan sparas till extra fina tillfällen, säger Mattias Högvall, administrativ samordnare, kost och lokalvård.

Rasen Highland cattle har sitt ursprung i Skottlands högländer. Dess kännetecken är främst den långa pälsen och deras långa horn. Highland cattle är bra betesdjur på fuktiga marker och har ett trevligt temperament.