Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Agneta Kallur tilldelas Leksands kommuns kulturstipendium 2023

Agneta Kallur, Hjortnäs handel tilldelas Leksands kommuns kulturstipendium

Agneta Kallur har under drygt 20 år drivit ett galleri för samtidskonst i Hjortnäs handel. Genom sitt framgångsrika arbete har hon satt Leksands kommun och Hjortnäs på kartan för samtida konst. För det tilldelas hon Leksands kommuns kulturstipendium på 30 000 kronor.

– Jag känner mig naturligtvis väldigt glad och tacksam, framförallt mot dem som har föreslagit mig. Nu får jag kraft och ork att fortsätta ett år till, säger Agneta Kallur.

Agneta Kallur öppnade sitt galleri Hjortnäs handel sommaren 2002. Först ut var en utställning av Johan Wipp. Sedan dess har hon ställt ut en rad stora samtidskonstnärer, som till exempel Marianne Lindberg De Geer, Carl Johan De Geer, Madeleine Pyk och Kjartan Slettemark.

– Jag ställer bara ut konstnärer som jag tycker om och som jag kan stå för. Jag kan inte sälja något som jag inte tycker om, säger hon.

“Har satt Leksand och Hjortnäs på kartan för samtida konst”

Agneta Kallur får Leksands kommuns kulturpris med följande motivering:

“Agneta Kallur har i mer än 20 års tid drivit galleri i Hjortnäs handel. Genom sitt framgångsrika arbete har hon satt Leksands kommun och Hjortnäs på kartan för samtida konst. Flera av Sveriges mest framstående konstnärer har med tyngd och kraft blivit exponerade i ett anspråkslöst sammanhang för en bred publik.”

– Genom sitt konstgalleri i den charmiga fastigheten Hjortnäs handel har Agneta varit en katalysator för att främja kulturlivet i Leksands kommun under många år. Hennes starka engagemang återspeglas tydligt genom det stora antalet nomineringar som har kommit in till kommunen under året. Vi är därför väldigt glada att utse henne till årets kulturstipendiat, säger kommunstyrelsens ordförande Sebastian Larsson (M).

– Agneta Kallur är en väldigt lämplig mottagare av Leksands kommuns kulturpris och i år var det väldigt många som nominerat henne. Jag är imponerad över att hon lyckas få hit många stora samtidskonstnärer och hon är inte heller rädd för att välja utmanande konstnärer, säger Pär Ohlsson, kulturchef.

Priset delas ut efter jul- och nyårshelgerna.

Leksands kulturstipendium inrättades år 2017 och delas ut en gång varje år.

Stipendiet är på 30 000 kr och ska tilldelas en stipendiat som:

  • är en person, grupp eller förening
  • har gjort stora insatser för kulturen i Leksand och har verkat för utveckling och förnyelse
  • har lyft fram Leksand i sin gärning eller är starkt förknippad med Leksand och därigenom stärker Leksands varumärke

Stipendiet ska användas till fortsatt utvecklingsarbete inom kulturområdet och att sätta kulturen i nya sammanhang.

Stipendiet kan inte sökas. Vem som helst kan nominera någon till stipendiet, dock inte sig själv.

Kulturchefen föreslår efter samråd med kommunledningen och allmänna utskottets presidium en kandidat som sedan beslutas av kommunstyrelsens ordförande.

Dessa har blivit tilldelade Leksands kommuns kulturstipendium:

  • 2017 - Kulturbanken Siljansnäs
  • 2018 - Karin Park
  • 2019 - Kulturföreningen Paraden
  • 2020 - Anders Tull
  • 2021 - Japansk Festivalförening
  • 2022 - Matilda Haritz Svenson och Stefan Andersson
  • 2023 - Agneta Kallur